(AVG) – 8 dingen die je moet weten over de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Deel bericht:

AVG

(AVG) – 8 dingen die je moet weten over de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Op 25 mei 2018 trad de Algemene Verordening Gegevensbescherming () in werking. Deze Europese privacywetgeving verving de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVP) en is bedoeld om de privacy en bescherming van persoonsgegevens van Europese burgers te waarborgen. Hier zijn 8 dingen die je moet weten over deze wet.

 

  1. Verplichtingen voor organisaties

De legt verplichtingen op aan organisaties die persoonsgegevens verwerken, zoals het verzamelen, opslaan, gebruiken en delen van persoonsgegevens. Organisaties moeten zich houden aan de principes van transparantie, verantwoordelijkheid en gegevensbescherming. Dit betekent onder andere dat organisaties moeten aangeven voor welke doeleinden ze persoonsgegevens verzamelen, hoe ze deze beschermen en wie ze delen.

 

  1. Rechten van individuen

Een belangrijk aspect van de wet is het recht van individuen op toegang tot hun persoonsgegevens en het recht om deze te laten verwijderen. Organisaties moeten hierop snel en efficiënt reageren, en individuen moeten gemakkelijk toegang krijgen tot hun gegevens en deze kunnen verwijderen of aanpassen.

 

  1. Datalekken

De wet legt ook verantwoordelijkheid op aan organisaties in geval van een datalek. Organisaties moeten onmiddellijk actie ondernemen als ze een datalek vermoeden of vaststellen, en dit melden aan de toezichthoudende autoriteit en aan degenen wiens gegevens zijn aangetast.

 

  1. Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG)

Organisaties moeten ook een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) aanstellen om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de wetgeving. De FG is verantwoordelijk voor het bewaken van de naleving van de wet en het adviseren van de organisatie over de implementatie van de wetgeving.

 

  1. Boetes

Organisaties die de wet niet naleven, kunnen hoge boetes krijgen. De boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaarlijkse wereldwijde omzet of € 20 miljoen, afhankelijk van wat hoger is.

 

  1. Internationale impact

De wet is niet alleen van toepassing op Europese organisaties, maar ook op organisaties buiten Europa die persoonsgegevens van Europese burgers verwerken. Dit betekent dat veel organisaties wereldwijd zich moeten houden aan de .

 

  1. Voorbereiding op de AVG

Organisaties moeten zich voorbereiden op de wet en zich ervan bewust zijn van hun verplichtingen onder de wetgeving. Dit kan bestaan uit het aanstellen van een FG, het opstellen van een gegevensbeschermingsbeleid en het uitvoeren van risicoanalyses.

 

  1. Reputatie en vertrouwen

Door de nauwgezet na te leven, kunnen organisaties hun reputatie beschermen en het vertrouwen van hun klanten behouden. Klanten zijn steeds meer bewust van hun privacyrechten en willen dat hun persoonsgegevens veilig worden bewaard en gebruikt. Door zich te houden aan de kunnen organisaties aantonen dat zij de privacy van hun klanten serieus nemen en hun gegevens op een verantwoorde manier verwerken.

De is een belangrijke stap voorwaarts voor de privacy van Europese burgers en het is belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van hun verplichtingen onder deze wetgeving. Door de principes van transparantie, verantwoordelijkheid en gegevensbescherming na te leven en door hun klanten te informeren over hoe ze persoonsgegevens gebruiken, kunnen organisaties een solide reputatie opbouwen en het vertrouwen van hun klanten behouden.

 

Contact

Als IT-organisatie begrijpen wij als geen ander hoe belangrijk het is om te voldoen aan de . Het is echter begrijpelijk dat het naleven van deze wetgeving complex kan zijn en vragen kan oproepen. Daarom staan wij als IT-organisatie klaar om u te helpen bij het beantwoorden van vragen over de en IT-gerelateerde aspecten.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of meer wilt weten over onze diensten op het gebied van en IT.

Blijf op de hoogte

Meer updates

Cybersecurity

Cybersecurity en het belang ervan…

Cybersecurity is een belangrijk onderwerp voor elk bedrijf of organisatie die gevoelige informatie op digitale platforms bewaart. Met de groei van technologie en de steeds

Datasecurity

Datasecurity en hoe hiermee om te gaan.

Datasecurity is een belangrijk onderwerp voor elk bedrijf of organisatie die digitale gegevens bewaart. Met de groei van technologie en de steeds grotere hoeveelheid gegevens