Phishing-as-a-Service.

Bewapen jouw bedrijf en medewerkers tegen phishing aanvallen met PhaaS. Of laat Justspark jouw IT-beveiliging controleren en medewerkers trainen.

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij organisaties criminelen onbewust toegang geven tot hun bedrijfsinformatie. Met behulp van een e-mail proberen deze criminelen je naar een imitatiewebsite te lokken. Doordat deze steeds minder van echt te onderscheiden zijn, bestaat de kans dat gegevens van jouw organisatie worden gestolen wanneer bijvoorbeeld een werknemer probeert in te loggen. Voor veel organisaties is dit een steeds groter wordend probleem dat soms grote gevolgen kan hebben. Justspark biedt niet alleen de tools om dit te voorkomen, maar ook adequate ondersteuning wanneer jouw organisatie slachtoffer hiervan is geworden.

Wat wordt er bedoeld met Phishing-as-a-Service?

Phishing-as-a-Service verwijst niet alleen naar het voorkomen van phishing, maar ook naar het aanbieden van geavanceerde online pakketten aan criminelen, door criminelen. Het is dus ook een nieuw business model. Helaas wordt de cloud gebaseerde “as-a-service” tak dus niet alleen voor het goede gebruikt. De reden dat deze service aangeboden wordt, is omdat cybercriminelen vaak kennis moeten hebben van HTML om hun phishing e-mails te ontwikkelen. Hierbij is er kennis nodig voor het omzeilen van de SPF, DKIM of DMARC. Dit zijn allemaal mechanismen van e-mail providers die kunnen zien of de e-mail echt is.

Gelukkig is er ook een upside aan PhaaS. Namelijk, de service voor het aanbieden van diensten waarmee medewerkers en relaties bewust worden gemaakt van phishing. Justspark biedt onder meer trainingen aan die ervoor zorgen dat jouw medewerkers phishing herkennen en rapporteren. Niet alleen biedt je werknemers hierbij een veilige werkomgeving, ook geef je ze handvatten hoe hiermee om te gaan.

Hoe voorkom je phishing binnen jouw organisatie?

Als organisatie moet je ervoor zorgen dat werknemers niet in de verleiding worden gebracht om in te gaan op een vorm van phishing. Het is daarom belangrijk dat je maatregelen treft om te voorkomen dat jouw organisatie slachtoffer wordt van phishing. Hier zijn gelukkig veel tools voor om dit zoveel mogelijk te beperken:

● Neem beveiligingsmaatregelen, zoals anti-malware en webfiltering;

● Creëer een sterk wachtwoordbeleid met multi-factor authenticatie;

● Houd systemen en software up-to-date;

● Zet in op trainingen, bijvoorbeeld phishing-simulaties.

Door de combinatie te maken van de juiste beveiligingsmaatregelen, het geven van kennis aan je medewerkers en regelmatige communicatie over phishing verlaag je de kans van een succesvolle aanval. Vooral menselijke fouten kunnen criminelen helpen, waardoor het belangrijk is om jouw medewerkers met de juiste kennis te wapenen.

Wat als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Vaak realiseren organisaties zich niet direct dat ze het doelwit zijn geworden van phishing, of dit wordt pas in een laat stadium ontdekt. Om dit te voorkomen is het van cruciaal belang om preventieve maatregelen te nemen, systemen te scannen en beveiligingsmaatregelen in te stellen. Maar wat als je erachter komt dat je inderdaad het slachtoffer bent geworden? Dan is snelle actie essentieel.

Het is belangrijk om de afzender, indien traceerbaar, onmiddellijk te blokkeren en te rapporteren om andere organisaties te waarschuwen. Breng je IT-team of -afdeling op de hoogte. Controleer je accounts, verander je wachtwoorden en voer een grondige scan uit op malware op je computer. Daarna is het zaak om je gegevens nauwlettend in de gaten te houden. De wetenschap dat een criminele organisatie toegang heeft tot je gegevens kan veel onrust veroorzaken, maar het is belangrijk om kalm te blijven en doelgericht te handelen.

Bij Justspark staan we niet alleen klaar om organisaties preventief te helpen bij het voorkomen van phishing, maar ook om actief bij te dragen wanneer ze slachtoffer worden of het vermoeden hebben slachtoffer te zijn. Of je nu een kleine ondernemer bent of een grote overheidsinstelling, onze IT-specialisten staan paraat om het probleem te identificeren, op te lossen en toekomstige incidenten te voorkomen.

PhaaS trainingen voor bewust omgaan met phishing?

Onze PhaaS-trainingen zijn speciaal ontworpen om werknemers vertrouwd te maken met de diverse aspecten van phishing. Met de opkomst van hybride werkmodellen is de sociale controle tussen collega’s en het snel kunnen meekijken steeds minder vanzelfsprekend geworden. Bij Justspark bieden we anti-phishing trainingen aan die jouw organisatie bewuster maken van de bedreigingen die valse en schadelijke e-mails met zich meebrengen. Phishing-mails worden namelijk steeds geraffineerder en moeilijker te onderscheiden van legitieme berichten.

De standaard trucs, zoals “Je PAkkEt is hi3R”, werken niet meer. Tegenwoordig proberen aanvallers zich voor te doen als “collega’s” of “leidinggevenden” die om jouw expertise vragen. Soms doen ze alsof ze berichten sturen namens instanties zoals de KvK, waarin wordt beweerd dat er een fout is opgetreden bij de btw-aangifte. Onze trainingen zijn gericht op het aanleren van effectieve methoden om deze complexe vormen van phishing te herkennen en te vermijden.

Hoe werkt een phishing training?

Als reactie op deze ontwikkelingen zijn we begonnen met het experimenteren met nieuwe trainingsmethoden, wat heeft geleid tot de introductie van een phishing simulatie. Met dit programma sturen we nepmails naar medewerkers, die hen uitdagen kritisch te kijken naar de afzender, mogelijke spelfouten en de authenticiteit van de inhoud. Als een medewerker desondanks gegevens invult via een link, wordt deze doorverwezen naar een pagina met feedback en handige tips over het herkennen van phishing. Ons doel is niet om werknemers te berispen, maar juist om hen bewust te maken van de gevaren van phishing.

We bieden ook maatwerktrainingen aan waarin jouw team gedetailleerd leert hoe ze echte berichten kunnen onderscheiden van vervalste exemplaren. Daarnaast kunnen ze verdachte berichten op appjes, sms’jes en social media leren identificeren. Ben je geïnteresseerd in onze op maat gemaakte templates en trainingen? We sturen je graag meer informatie in een authentieke mail!

Neem contact met ons op.

Of je nu een kleine ondernemer bent of een grote overheidsinstelling, onze IT-specialisten helpen jou het probleem te achterhalen, te verhelpen en voor een volgende keer te voorkomen.