Phishing-aanvallen: seizoenen met verhoogd risico en hoe je je organisatie kunt beschermen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Phishing is een van de meest voorkomende en schadelijke vormen van cybercriminaliteit. Dit type aanval richt zich op het misleiden van gebruikers om gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere persoonlijke gegevens, prijs te geven. Phishing kan in verschillende vormen voorkomen, van valse e-mails en sms-berichten tot vervalste websites die een vertrouwde bron nabootsen. Maar wist je dat de frequentie van phishing-aanvallen niet constant is? Er zijn bepaalde perioden in het jaar waarin cybercriminelen actiever zijn en meer gebruik maken van phishing-tactieken.

Seizoenen met verhoogd phishing-risico

Hoewel phishing-aanvallen het hele jaar door kunnen plaatsvinden, zijn er specifieke seizoenen en perioden waarin de dreiging groter is. Deze pieken in activiteit zijn vaak te verklaren door veranderingen in consumentengedrag, evenementen of zelfs de psychologie van de aanvallers. Hier zijn de seizoenen waarop je het meeste risico loopt op phishing-aanvallen:

1.Rond de feestdagen (november tot en met januari)

De feestdagen zijn voor veel bedrijven en consumenten een tijd van hoog intensief online shoppen, geven en ontvangen van geschenken, en het regelen van financiële zaken. Dit biedt cybercriminelen de perfecte gelegenheid om zich voor te doen als betrouwbare merken of bedrijven. Denk hierbij aan valse e-mails die zogenaamd van webshops of betalingsplatforms komen, waarin wordt gevraagd om je gegevens bij te werken voor een levering of om je prijswinnende ‘kerstcadeaus’ op te halen. Phishing-aanvallen tijdens deze periode maken vaak gebruik van de stress en haast die mensen ervaren, waardoor ze minder waakzaam zijn.

2.Fiscale seizoenen (maart tot en met juni)

Een andere piekperiode voor phishing is in het voorjaar, vlak voor belastingdeadlines of tijdens de fiscale seizoenen, wanneer mensen bezig zijn met hun belastingaangiften. Cybercriminelen maken gebruik van de verwarring en stress rondom belastingaangiften om mensen te misleiden. Vaak wordt er in deze periode gemaild met valse belastingberichten die afkomstig lijken te zijn van de belastingdienst of andere overheidsinstanties, waarin de ontvanger wordt verzocht om persoonlijke informatie of betalingen te verrichten. Aangezien belastingaangiften vaak online gebeuren, zijn mensen meer geneigd om snel in te stemmen met verzoeken, zonder de bron goed te controleren.

3. Start van het schooljaar (augustus en september)

De periode waarin ouders en studenten zich voorbereiden op een nieuw schooljaar, biedt cybercriminelen eveneens kansen. Ze richten zich dan vaak op ouders die boeken, schoolbenodigdheden of zelfs laptops kopen voor hun kinderen. Phishing-aanvallen kunnen hierbij zich voordoen als aanbiedingen voor kortingen of valse berichten van onderwijsinstellingen die zogenaamd informatie nodig hebben om een inschrijving of betaling te voltooien. De combinatie van de zoektocht naar goedkope deals en het drukke schema rondom de start van het schooljaar zorgt ervoor dat mensen minder zorgvuldig zijn in het controleren van verdachte berichten.

4. Vakanties en de zomermaanden (juli en augustus)

De zomermaanden kunnen ook een verhoogd risico met zich meebrengen, vooral wanneer mensen op vakantie zijn of tijdens de vakantieseizoenen wanneer het personeel in bedrijven afwezig is. Cybercriminelen kunnen in deze perioden gebruik maken van de afwezigheid van sleutelfiguren om nepmails te sturen die bijvoorbeeld een verzoek om spoedige betaling bevatten of om inloggegevens te verstrekken voor vermeende ‘vakantiekortingen’. Omdat medewerkers tijdens de zomermaanden vaak meer ontspannen en minder alert zijn, neemt de kans toe dat ze vallen voor dergelijke aanvallen.

Waarom zijn er seizoensgebonden piekperiodes?

De verhoogde activiteit van phishing-aanvallen tijdens bepaalde seizoenen is geen toeval. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan deze seizoensgebonden pieken:

  • Verhoogde online activiteit: Tijdens de feestdagen of speciale periodes zoals belastingaangifte, is er een aanzienlijke toename in online aankopen en transacties. Dit biedt meer kansen voor cybercriminelen om zich voor te doen als betrouwbare bedrijven en te profiteren van de verhoogde online aanwezigheid van gebruikers.
  • Psychologische manipulatie: Cybercriminelen spelen in op de druk en stress die gepaard gaan met bepaalde seizoenen. Ze creëren urgentie en angst om mensen over te halen snel op links te klikken of gevoelige informatie te delen. Bijvoorbeeld door dreigementen over belastingboetes of geschenken die niet aankomen.
  • Menselijke fout en afleiding: Gedurende drukke perioden zoals de feestdagen of de zomer, is men vaak meer afgeleid of gestrest, wat betekent dat de kans groter is dat iemand zijn waakzaamheid verliest en in een phishing-val trapt.

Hoe kun je je beschermen tegen phishing-aanvallen?

Gezien de toename van phishing-aanvallen tijdens bepaalde seizoenen, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Hier zijn enkele tips om je te beschermen:

  1. Wees voorzichtig met e-mailbijlagen en links: Klik niet zomaar op links in e-mails of bijlagen van onbekende afzenders. Controleer altijd het e-mailadres en ga naar de website via een nieuw tabblad in je browser om in te loggen of transacties uit te voeren.
  2. Controleer de afzender: Phishing-aanvallen maken vaak gebruik van valse e-mailadressen die een vertrouwd merk nabootsen. Let goed op kleine afwijkingen in de naam of het domein.
  3. Gebruik een spamfilter: Zorg ervoor dat je e-mailinstellingen een spamfilter hebben ingeschakeld om verdachte berichten automatisch te blokkeren.
  4. Dubbele verificatie: Activeer waar mogelijk tweefactorauthenticatie (2FA) voor je online accounts, zodat zelfs als je inloggegevens worden gestolen, de aanvaller nog steeds toegang nodig heeft tot een tweede beveiligingslaag.
  5. Train jezelf en je medewerkers: Wees je bewust van de gangbare phishing-technieken en leer hoe je verdachte berichten kunt herkennen. Bedrijven zouden hun personeel regelmatig moeten trainen om phishing-aanvallen te herkennen.

Conclusie

Phishing is een constant groeiend gevaar, maar er zijn seizoenen waarin het risico aanzienlijk toeneemt. Door bewust te zijn van de periodes waarin phishing-aanvallen het vaakst voorkomen, kun je je waakzaamheid verhogen en je beschermen tegen deze schadelijke aanvallen. Of je nu een drukke vakantieperiode doormaakt of bezig bent met belastingzaken, het is cruciaal om je altijd bewust te zijn van de gevaren van phishing en de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen om je gegevens te beschermen.

Je organisatie beschermen tegen cybercriminelen?

Hier zijn wij in gespecialiseerd. Wij gebruiken de nieuwste IT-oplossingen op de markt om jouw organisatie te beschermen. Daarnaast bieden we Phishing-as-a-Service, 5MOT-trainingen en een Security Scan. Alles om zowel de zwakke plekken in de systemen van jouw organisatie te ontdekken, als tegelijkertijd de juiste trainingen te bieden aan je medewerkers zodat zij alert blijven en weten hoe te handelen bij een cyberaanval.