Starlink: de (12.000) satellieten die gebruikt worden

Deel bericht:

Starlink | Satelliet

Starlink: de (12.000) satellieten die gebruikt worden

Reeds hebben wij jullie geïntroduceerd aan Starlink. Even in het kort als je het niet meer weet of simpelweg nog niet gelezen hebt: Starlink is een netwerk van satellieten – in ontwikkeling – van het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie SpaceX voor het aanbieden van wereldwijd internettoegang, al ligt de focus op buitengebieden waar regulier internet niet mogelijk is. Voor het volledige artikel raden wij aan om hier door te gaan.

Dit artikel gaat dieper in op de satellieten die gebruikt worden om het Starlink netwerk mogelijk te maken. Ja, dit is echt een nerd artikel, maar kan interessant zijn om te weten wat er allemaal bij komt kijken om zo’n satelliet in zijn baan om de aarde te laten draaien en operationeel te houden.

Wat is een satelliet

In de astronomie wordt een object dat om een ander object draait gezien als een satelliet, dit kan een natuurlijke (zoals onze maan) of een kunstmatige zijn (Door de mens gemaakt of iets anders 😉.) Deze objecten draaien vrijwel altijd onder invloed van de zwaartekracht om andere objecten heen. In het geval van een kunstsatelliet kan deze aandrijving hebben voor koerscorrecties.

De Starlink satelliet

Een Starlink satelliet is compact ontworpen. Het platte paneelontwerp zorgt ervoor dat het volume minimaliseert voor een dichte lanceringstapel wat ervoor zorgt dat er meer tegelijk meegenomen kunnen worden in een SpaceX’s Falcon 9-raket.

Enkelvoudig Opstelling Zonnepanelen

De satellieten maken gebruik van een enkelvoudige zonnepaneel. Dit zorgt ervoor dat het systeem vereenvoudigt. De gebruikte zonnecellen zijn gestandaardiseerd en eenvoudig te integreren in het productieproces.

Autonome botsingsvermijding

De satellieten van Starlink zijn zo ontworpen dat ze instaat zijn om autonoom botsingen te vermijden met ruimte puin of andere ruimtevaartuigen. Dit systeem zorgt ervoor dat menselijk ingrijpen minder nodig is, waardoor eventuele fouten worden uitgesloten.

Sterrenvolger

Door middel van navigatiesensoren – systeem controleert de stand van de sterren – zijn de satellieten instaat om hun locatie, hoogte en oriëntatie te bepalen, waardoor een accurate plaatsing van breedbandinternet mogelijk wordt.

Optische ruimtelasers

Op dit moment test Starlink optische ruimtelasers (Optical Intersatellite Links of ISL’s) op zijn satellieten. Dit zorgt ervoor dat de satellieten instaat zijn om zonder lokale grondstations gegevens kan verzenden, hierdoor is een echte wereldwijde dekking mogelijk.

Antennes

Elke Starlink-satelliet maakt gebruik van 4 krachtige phased array-antennes en 2 paraboolantennes om de capaciteit te vergroten.

ION voortstuwingssystemen

Efficiënte ionenstuwers, aangedreven door krypton (Kr en atoomnummer 36), stellen Starlink-satellieten in staat om in de ruimte te manoeuvreren of aan het einde van hun levensduur uit hun baan te verdwijnen en op te branden in de dampkring van de aarde. Starlink is het eerste door krypton aangedreven ruimtevaartuig dat ooit heeft gevlogen.

Contact

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Starlink en wat wij kunnen betekenen, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Blijf op de hoogte

Meer updates

Cybersecurity

Cybersecurity en het belang ervan…

Cybersecurity is een belangrijk onderwerp voor elk bedrijf of organisatie die gevoelige informatie op digitale platforms bewaart. Met de groei van technologie en de steeds

Datasecurity

Datasecurity en hoe hiermee om te gaan.

Datasecurity is een belangrijk onderwerp voor elk bedrijf of organisatie die digitale gegevens bewaart. Met de groei van technologie en de steeds grotere hoeveelheid gegevens

AVG

(AVG) – 8 dingen die je moet weten over de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Op 25 mei 2018 trad de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Algemene Verordening Gegevensbescherming (). Deze Europese privacywetgeving verving de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVP) en is bedoeld